Dieta skierowana jest dla kobiet planujących lub będących w ciąży
Choć zwykło się mówić, że w ciąży „jedz za dwóch” jest to jednak mitem. W tym szczególnym czasie należy zwrócić uwagę na prawidłowo skomponowaną dietę z produktów świeżych i różnorodnych. To szczególny czas, kiedy w okresie 9 miesięcy trwania ciąży dzięki odpowiedniemu żywieniu mamy wpływ na zdrowie płodu i w dalszym etapie zdrowia naszego dziecka.
Zgodnie z rekomendacjami FAO/WHO/UNU zaleca się zwiększenie spożycia energii:
Ponieważ zapotrzebowanie przyszłej i młodej mamy na różne składniki jest zwiększone, istotne aby dieta była bardzo odżywcza. Produkty spożywcze charakteryzują się różną zawartością składników odżywczych, mineralnych i witamin, dlatego jadłospis powinien uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych uwzględniając stan zdrowia, samopoczucie i preferencje ciężarnej oraz matki karmiącej.
W ciąży i w okresie karmienia piersią zaleca się niespożywanie alkoholu oraz żywności nieświeżej mogącej być źródłem zatrucia lub zakażenia drobnoustrojami takimi jak Listeria, Salmonella, Camphylobacter jejuni. Do takich produktów można zaliczyć tatar, surowe jaja, ale także przetwory mleczne z mleka niepasteryzowanego.
Dla kogo? Dieta skierowana jest dla osób chcących schudnąć, zadbać o prawidłową masę ciała. Czym jest nadwaga i otyłość? Nadwaga i otyłość to stan nadmiernej masy ciała wynikający z nieprawidłowej lub nadmierną akumulacji tłuszczu w organizmie, która stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka. Zgodnie z zaleceniami …
Dieta dla osób z nadwagą i otyłościąWięcejCzym jest endometrioza? Endometrioza jest schorzeniem, które dotyka około 6–10% kobiet. Charakteryzuje się obecnością komórek endometrium poza jamą macicy. Mimo wielu badań endometrioza należy do chorób, których etiopatogeneza jest nadal mało poznana, w związku z czym przysparza trudności w postępowaniu leczniczym. Jest wiele metod leczenia …
Dieta w endometriozieWięcejDla kogo? Dieta skierowana jest dla osób ze zdiagnozowanymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Czym jest alergia pokarmowa? W przypadku alergii pokarmowej warto zwrócić uwagę na często mylnie postrzegane objawy zbliżone do alergii, jednak nimi nie będące. Alergia pokarmowa to reakcja na spożyty pokarm wywołana w …
Dieta w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowychWięcejDla kogo? Dieta skierowana jest dla osób z zaburzeniami glikemii, cukrzycą (diabetyków) i insulinoopornością. Czym jest cukrzyca? Cukrzyca to zespół chorób metabolicznych, które wynikają z zaburzeń metabolizmu organizmu związanych z występowaniem podwyższonego stężenia glukozy we krwi, czyli hiperglikemii. To choroba przewlekła, która może prowadzić do …
Dieta dla osób z cukrzycą i insulinoopornościąWięcej