Dodatek przypraw w diecie może mieć efekt przeciwzapalny, dzięki zawartości substancji antyoksydacyjnych.
Kurkumina
To naturalnie występujący związek polifenolowy o żółtej barwie. Pochodzi z kłącza kurkumy (Curcuma longa), która ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. To charakterystyczna przyprawa, ale również jako barwnik w produktach żywnościowych m.in. takich jak:
Kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne. To jest efekt wpływu na kluczowe czynniki, biorące udział w odpowiedzi układu odpornościowego. Należą do nich stres oksydacyjny oraz wolne rodniki, ale również antygeny, a których poziomy są podwyższone u pacjentek z endometriozą. Wykazano, że kurkumina:
1. Może skutecznie tłumić ekspresję genów białek mających istotną rolę w procesach wzrostu i różnicowania komórek i idącym z tym rozwojem/wzrostem wszczepów endometrialnych.
2. Ma wpływ na zmniejszenie wydzielania czynników odpowiedzialnych za powstawanie stanu zapalnego (1,2,3).
3. Hamuje aktywność metaloproteinazy MMP-9, czyli związku, którego zwiększona aktywność związana jest ze zwiększoną zdolnością powstawania nowych wszczepów endometrialnych u pacjentek endometriozą (4,5). Zmniejszona aktywność MMP hamuje rozwój nowych komórek np. nowotworowych zarówno w warunkach in vivo jak in vitro (6). Ponadto hamuje peroksydację lipidów i utlenianiu białek w tkankach endometrialnych, czyli rozwój stresu oksydacyjnego (5).
4. Wpływa na zwiększenie aktywności inbibitora (TIMP- 2) metaloproteinazy (MMP-2), która odpowiada za stymulację proliferacji i adhezji komórek endometrialnych oraz powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Neoangiogeneza, bo tak nazywa się proces powstawania nowych naczyń jest również połączony z powstawaniem nowych nerwów, co związane jest z odczuwaniem dolegliwości bólowych u pacjentek z endometriozą (7).
Z tego względu stosowanie kurkuminy wydaje się być uzasadnione w zapobieganiu i dietoterapii endometriozy. Ponadto stosowanie kurkuminy może być wsparciem dietetycznym w leczeniu:
– reumatoidalnego zapalenia stawów,
– miażdżycy, wpływając na obniżenie cholesterolu krwi,
– cukrzycy, regulując poziomy glukozy we krwi,
– zaburzeń jelitowych.
Dobrze tolerowane dawki kurkuminyto ok. 8 g/ dzień.
Kurkuminy nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące.
Piperyna to alkaloid występujący między innymi w pieprzu.
1. Stymuluje prace przewodu pokarmowego: wzmaga wydzielanie soku żołądkowego oraz stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych
2. Poprawia biodostępność beta-karotenu, selenu i żelaza oraz koenzymu q10
3. Pobudza lipolizę i termogenezę, z tego względu przypisuje się jej właściwości odchudzające…
Zgodnie z rekomendacjami Zespołu do spraw suplementów diety maksymalna dzienna ilość do spożycia piperyny to 2 mg.
Goździk zawiera eugenol, czyli związek o działaniu przeciwzapalnym, który wykazuje również działanie przeciwnowotworowe (8). Co więcej jest ma on największy potencjał antyoksydacyjnych w skali ORAC.
2. Piperyna, tym samym pieprz w dużych ilościach lub w ogóle nie jest zalecany osobom z chorobą wrzodową, nadżerkami w przełyku.