Dieta skierowana jest dla osób z zaburzeniami glikemii, cukrzycą (diabetyków) i insulinoopornością.
Cukrzyca to zespół chorób metabolicznych, które wynikają z zaburzeń metabolizmu organizmu związanych z występowaniem podwyższonego stężenia glukozy we krwi, czyli hiperglikemii. To choroba przewlekła, która może prowadzić do rozwoju wielu powikłań, które wpływają na pogorszenie jakości życia, a nawet skrócenie jego długości. Rozróżnia się kilka typów cukrzycy: typ 1, w tym LADA, typ 2, cukrzyca w ciąży.
Wzrost zachorowania na cukrzycę typu 2 następuje po 45 roku życia, jednak poza wiekiem czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia tej choroby są:
Głównym objawem cukrzycy są niewłaściwa glikemia tzn. poziom glukozy we krwi spowodowanej zaburzeniami wydzielania insuliny lub nawet jej braku. Choroba ta może prowadzić do rozwoju wielu powikłań np.: pogorszenia lub utarty wzroku, nefropatii, neuropatii, miażdżycy. Do objawów cukrzycy należą również – niezamierzona utrata masy ciała, zwiększone pragnienie i potliwość, osłabienie i problemy z koncentracją.
Insulinooporność to stan, kiedy insulina działa słabiej na tkanki docelowe, mimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny w surowicy krwi. Wykazano zależność między występowaniem insulinooporności, a cukrzycą typu 2, pierwotne nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek.
Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych. W codziennych wyborach dietetycznych warto kierować się indeksem glikemicznym oraz ładunkiem glikemicznym produktów spożywczych. Ważnym elementem diety są również spożywane białka i tłuszcze. Zalecane jest spożywanie chudych gatunków mięs, jak również tłustych ryb, orzechów i olejów roślinnych, jako źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega- 3 i omega-6.
W diecie powinny zostać ograniczone produkty będące źródłem cukrów prostych, do których należą słodycze, produkty z „białej” mąki np. pszennej, ryżowej, drobne kasze, niektóre płatki śniadaniowe. Z rozwagą powinny być również dobierane owoce. W związku z tym, że cukrzyca wiąże się z powikłaniami miażdżycy należy ograniczyć lub zrezygnować z tłustych mięs i jego przetworów oraz tłustych produktów mlecznych. Warto unikać smażenia.
Dla kogo? Dieta skierowana jest dla osób chcących schudnąć, zadbać o prawidłową masę ciała. Czym jest nadwaga i otyłość? Nadwaga i otyłość to stan nadmiernej masy ciała wynikający z nieprawidłowej lub nadmierną akumulacji tłuszczu w organizmie, która stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka. Zgodnie z zaleceniami …
Dieta dla osób z nadwagą i otyłościąWięcejCzym jest endometrioza? Endometrioza jest schorzeniem, które dotyka około 6–10% kobiet. Charakteryzuje się obecnością komórek endometrium poza jamą macicy. Mimo wielu badań endometrioza należy do chorób, których etiopatogeneza jest nadal mało poznana, w związku z czym przysparza trudności w postępowaniu leczniczym. Jest wiele metod leczenia …
Dieta w endometriozieWięcejDla kogo? Dieta skierowana jest dla osób ze zdiagnozowanymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Czym jest alergia pokarmowa? W przypadku alergii pokarmowej warto zwrócić uwagę na często mylnie postrzegane objawy zbliżone do alergii, jednak nimi nie będące. Alergia pokarmowa to reakcja na spożyty pokarm wywołana w …
Dieta w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowychWięcejSport to zdrowie. Osoby aktywne mają inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze niż ci, którzy sportu nie uprawiają. Więcej ruchu wymaga więcej energii i specjalnego doboru składników niezbędnych dla zachowania zdrowia. Dedykowana dla osób, które aktywnie uprawiają sport i chcą dostosować swoją dietę do warunków treningowych.
Dieta dla aktywnychWięcej