Telefon+48 606 293 136
Dietetyk SmakFit

Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Strona główna » Aktualności » Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Dieta z niskim indeksem glikemicznym to inaczej dieta, która ogranicza węglowodany łatwo przyswajalne. Ta dieta jest zalecana dla osób z zaburzeniami glikemii (hiper-, hipoglikemią), cukrzycą, insulinoopornością oraz nadwagą i otyłością. W badaniach wykazano, że dieta z niskim indeksem glikemicznym to mniejsze ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy, jelita grubego.

W diecie tej zaleca się produkty, które są bogate w błonnik pokarmowy jak np.

  • pieczywo i makarony z mąki razowej (m.in. pszennej, orkiszowej, owsianej, żytniej, gryczanej),
  • kasze gruboziarniste (m.in. pęczak, ryż dziki, ryż brązowy, kasza gryczana, owsiana, orkiszowa),
  • naturalne płatki (czyli nie czekoladowe,  nie miodowe… nie słodzone)
  • warzywa i owoce z niskim indeksem glikemicznym (przykład w tabeli poniżej)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podobnie jak w diecie DASH, o której pisałam w poprzednim wpisie, który możesz przeczytać tutaj, w diecie z niskim indeksem glikemicznym zalecane jest:

  • ograniczenie tłustych gatunków mięs i wędlin (wieprzowego) na rzecz chudych gatunków np. mięsa z indyka, kurczaka, królika,
  • regularne spożywanie ryb, co najmniej 1-2 razy w tygodniu,
  • regularne  spożywanie roślin strączkowych jak czarna lub biała fasola, soczewica, ciecierzyca lub soja, co najmniej 1 raz w tygodniu,
  • wybieranie naturalnych produktów mlecznych bez dodatku cukru jak półtłusty i chudy twaróg, jogurt naturalny, kefir czy maślanka. Sery dojrzewające („żółte”) są wysokokaloryczne, znacząco tłuste, bogate w tłuszcze nasycone i zawierają dużo soli. Z tego powodu nie powinny stanowić podstawy produktów mlecznych w codziennej diecie.
  • stosowanie olejów roślinnych m.in. oleju rzepakowego, lnianego lub oliwy z oliwek
  • ograniczenie lub wykluczenie z diety tłuszczów pochodzenia zwierzęcego jak masło, smalec.

Moim zdaniem dieta z niskim indeksem glikemicznym jest bardzo liberalna. Tym samym pozwala na urozmaiconą, atrakcyjną i smaczną dietę, dlatego poleciłabym ją każdej osobie, która chce zadbać o zdrowie.

Czy wiesz, że

Aby obniżyć indeks glikemiczny dania, możesz dodać produkty, które są źródłem białka jak np. jajo,  albo produkty, które są źródłem tłuszczu np. oliwę, orzechy.

Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne wątki z tej kategorii

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę