Kawa to napój z ziaren kawowca. Gatunków kaw jest bardzo wiele, a sama to nie tylko aromatycznych i pobudzający napój, ale również składnik wielu produktów spożywczych głównie deserów jak ciasta, kremy, lody, czekolady. Moim zdaniem to jeden z bardziej dyskusyjnych elementów diety człowieka, któremu często przypisuje się zły wpływ na zdrowie.
Oprócz substancji psychoaktywnej (kofeiny) zawiera wiele innych związków, do których należą korzystne dla zdrowia antyoksydanty z grupy flawonoidów.
Wpływ kawy na zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych tłumaczony jest mechanizmami, do których należą:
Przekrój piśmiennictwa pokazuje słaby ochronny wpływ picia kawy na rozwój nowotworu endometrium w populacji ogólnej. Jednak zaobserwowano protekcyjne działanie kawy u kobiet po menopauzie z BMI ponad 30 kg/m2 w odniesieniu do nowotworu endometrium typu I. Porównano kobiety pijące cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie oraz te pijące jedną lub mniej filiżanek miesięcznie.
Najwięcej pozytywnych wyników uzyskano, obserwując wpływ spożycia kawy na ryzyko nowotworu piersi. Co zaobserwowano:
W grupie kobiet pijących dwie albo więcej filiżanek kawy dziennie ryzyko nowotwory jajnika było niższe.
TABELA 1. ZAWARTOŚĆ KOFEINY W PRODUKTACH | |
Kawa czarna 125 ml | 85 mg |
Kawa rozpuszczalna 125 ml | 65 mg |
Espresso 30 ml | 60 mg |
Herbata czarna 150 ml | 32 mg |
Zielona herbata 150 ml | 40 mg |
Napoje typu cola 330 ml | 41 mg |