Czas na botwinkę jeszcze trwa, a mając dobre źródło tego pysznego warzywa postanowiłam przygotować coś innego niż chłodnik, który w tym letnim okresie króluje u mnie na stole.
Jest to propozycja na szybki obiad, który według mnie znajdzie więcej amatorów, zwłaszcza kuchni indyjskiej.
Z czego:
Warzywa umyj i obierz. Cebulę i czosnek pokrój drobno i wrzuć na rozgrzaną z niewielką ilością oliwy głęboką patelnię. Podsmaż przez chwilę, do mementu aż się zeszklą. Możesz to również wykonać na wodzie, wtedy posiłek będzie łatwiej strawny. Botwinkę pokrój na małe kawałki, liście możesz porwać. Dodaj do warzyw wraz z wodą oraz pastą. Po 20 minutach dodaj mleko kokosowe. Duś jeszcze przez około 15 minut, a pod koniec dodaj ciecierzycę.
Jeśli potrzebujesz ugotuj do dania ryż, ale według mnie samo danie jest bardzo sycące.
Zapraszam smakfit.pl