Jak wiele jest punktów widzenia, tak wiele może być odpowiedzi.
Mogą, ale nie muszą, co więcej mogą być prozdrowotnym elementem diety.
Oto kilka wskazówek:
Składniki deserów mogą być dostosowane tak, aby nie powodować ewentualnych dolegliwości w tym przypadku. W tym swoją propozycję dedykuję osobom, które mają problemy jelitowo- żołądkowe.
Część z nas na słowo cukier dostaje dreszczy, jednak pozwolę sobie dalej wytłumaczyć, dlaczego taki składnik pojawia się w dietetycznym przepisie.
Ponieważ cukier jest lowFODMAP w przeciwieństwie do miodu lub ksylitolu, które są faktycznie bardziej dietetyczną opcją (i mają dobrą prasę), ale są highFODMAP przez co mogą powodować wzdęcia a nawet biegunkę.
Według WHO cukier może być spożywamy w ilości do 6 łyżeczek dziennie.
…może nie oznacza, że musi …:)