Telefon+48 606 293 136
Dieta dla mam karmiących

Dieta dla mam karmiących

Strona główna » Oferta » Dieta dla mam karmiących

Dla kogo?

Dieta skierowana jest dla kobiet w okresie laktacji.

Na czym polega dieta dla matek karmiących?

Okres karmienia piersią to szczególny czas dla kobiety, w którym nawiązuje się szczególna więź z niemowlakiem. Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla niemowlaka, pokrywającym zapotrzebowanie rozwijającego się młodego człowieka. Jadłospis matki karmiącej powinien być różnorodny i pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Ważny jest fakt, ze wartości te różnią się od potrzeb organizmu kobiety przed i w ciąży. Z tego powodu dieta, jak i suplementacja powinna być inna niż we wcześniejszych okresach.

Zgodnie z rekomendacjami FAO/WHO/UNU zaleca się zwiększenie spożycia energii:

  • Dla kobiet w okresie laktacji 505 kcal/dobę  w  I półroczu,  400 kcal/ dobę w  II półroczu
  • W karmieniu bliźniąt kaloryczność diety jest podwojona. W przypadku matek otyłych – nie mniej niż 1800 kcal/ dobę.

Jakie są pokarmy wskazane dla kobiet w okresie karmienia piersią?

Dieta matki karmiącej powinna być różnorodna. Pomimo współcześnie powtarzanego hasła, że „Nie ma diety matki karmiącej”  należy pamiętać, że zawartość niektórych składników pokarmowych jest zależna od spożycia matki. Należą do nich: witaminy B1, B6, B12, PP, B2, A, D, K, jod, selen, cholina.

Spośród wielu elementów diety bardzo ważne są kwasy tłuszczowe omega- 3 DHA i EPA i omega-6, których źródłem w diecie są ryby oraz mogą być algi morskie. Organizm człowieka nie jest w stanie produkować kwasów z grupy n-3 i n-6, dlatego wszystkie te kwasy wydzielane do mleka będą pochodzić wyłącznie z zapasów lub z bieżącej diety matki.

Jakie są pokarmy niewskazane dla kobiet karmienia piersią?

W zależności od samopoczucia po porodzie lub jeśli poród odbył się poprzez cesarskie cięcie jadłospis powinien być lekkostrawny z ograniczeniem produktów wzdymających. Należą do nich potrawy smażone, pikantne, niektóre warzywa i owoce jak czosnek, por, cebula, brukselka, szparagi, gruszka, śliwka, czereśnie.  Należy unikać produktów utwardzane tłuszcze roślinne, ze względu na zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych szkodliwych dla zdrowa matki i dziecka.

Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne elementy naszej oferty

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę