Dieta skierowana jest dla osób z niedoczynnością tarczycy, chorobą Hashimoto.
Tarczyca jest narządem, który wytwarza hormony. Stymulują one rozwój i wzrost organizmu, wpływają na procesy przemiany materii przez pracę układu pokarmowego, serca, mięśni, a także układu nerwowego. Dlatego choroby tarczycy wpływają na masę ciała, którą za sprawą prawidłowej diety i odpowiedniej farmakoterapii można kontrolować. Spośród chorób tego narządu można wymienić: chorobę Hashimoto, niedoczynność lub nadczynność tarczycy.
Dieta dla osób z chorobami tarczycy powinna być prawidłowo zbilansowana, oparta na zasad racjonalnego żywienia dla osób zdrowych. Często spotykane wśród pacjentów są restrykcje kaloryczne oraz próby eliminacji tłuszczu, jednak synteza hormonów w tarczycy może zależeć od ilości i jakości tłuszczu w diecie. Wyniki badań wskazują na stymulujący wpływ na ten proces kwasów wielonienasyconych, głównie omega – 3. Pozytywnie wpływająca na zdrowie jest dieta dostarczająca węglowodany głównie złożone, błonnik pokarmowy w ilości co najmniej 25 g/ dzień oraz białko w ilości wyliczonej indywidualnie dla pacjenta. Źródłami białka powinny być chude gatunki mięs, jaja, ryby oraz prod. mleczne. W chorobach tarczycy ważną rolę pełni również:
Wyniki badań wskazują hamujący wpływ na syntezę hormonów tarczycy nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, smalec, tłuste gatunki mięs oraz tłuste produkty mleczne). U osób z nadczynnością tarczycy niewskazany jest nadmiar jodu.
Niektóre badania wskazują na silne powiązanie spożycia glutenu z chorobami o podłożu autoimmunizacyjnym, w tym chorobie Hashimoto, jednak brak jest istotnych dowodów w celu stosowania rutynowo diety bezglutenowej dla pacjentów z chorobą Hashimoto i innymi chorobami tarczycy. Ponieważ w chorobach tarczycy stosowana jest farmakoterapia, zaleca się ograniczenie produktów, które zmniejszają przyswajalność leków, należą do nich brokuły, soja, brukiew, kalarepa, kalafior, jarmuż oraz w mniejszym stopniu truskawki, gruszki, produkty jaglane, bataty.
Dla kogo? Dieta skierowana jest dla osób chcących schudnąć, zadbać o prawidłową masę ciała. Czym jest nadwaga i otyłość? Nadwaga i otyłość to stan nadmiernej masy ciała wynikający z nieprawidłowej lub nadmierną akumulacji tłuszczu w organizmie, która stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka. Zgodnie z zaleceniami …
Dieta dla osób z nadwagą i otyłościąWięcejCzym jest endometrioza? Endometrioza jest schorzeniem, które dotyka około 6–10% kobiet. Charakteryzuje się obecnością komórek endometrium poza jamą macicy. Mimo wielu badań endometrioza należy do chorób, których etiopatogeneza jest nadal mało poznana, w związku z czym przysparza trudności w postępowaniu leczniczym. Jest wiele metod leczenia …
Dieta w endometriozieWięcejDla kogo? Dieta skierowana jest dla osób ze zdiagnozowanymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Czym jest alergia pokarmowa? W przypadku alergii pokarmowej warto zwrócić uwagę na często mylnie postrzegane objawy zbliżone do alergii, jednak nimi nie będące. Alergia pokarmowa to reakcja na spożyty pokarm wywołana w …
Dieta w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowychWięcejDla kogo? Dieta skierowana jest dla osób z zaburzeniami glikemii, cukrzycą (diabetyków) i insulinoopornością. Czym jest cukrzyca? Cukrzyca to zespół chorób metabolicznych, które wynikają z zaburzeń metabolizmu organizmu związanych z występowaniem podwyższonego stężenia glukozy we krwi, czyli hiperglikemii. To choroba przewlekła, która może prowadzić do …
Dieta dla osób z cukrzycą i insulinoopornościąWięcej