Telefon+48 606 293 136
Poradnia dietetyczna Warszawa

Dieta ubogoresztkowa- praktyczne wskazówki

Strona główna » Aktualności » Dieta ubogoresztkowa- praktyczne wskazówki
Dieta ubogoresztkowa- praktyczne wskazówki

Dla kogo jest zalecana dieta ubogoresztkowa?

Do mojego gabinetu przychodzą Pacjenci, którym lekarz zlecił dietę ubogoresztkową. Dieta ta jest dietą doustną i może być stosowana w każdym wieku zarówno przez kobiety i jak mężczyzn. Jednak nie jest modelem żywienia zalecanym na długie lata i powinna być stosowana w konkretnych wskazaniach zdrowotnych. Jakie są wskazania do stosowania tej diety? Zapraszam do przeczytania wpisu.

Dieta jest zalecana osobom, które :

  • są przed lub po niektórych zabiegach chirurgicznych w tym ginekologicznych np. usunięcia ognisk endometriozy
  • przygotowują się do niektórych badań m.in. kolonoskopii
  • chorują na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zwłaszcza w zaostrzonej fazie *
  • mają inne choroby jelit jak np. zaostrzenie choroby Leśniowskiego-Crohna *
  • mają biegunkę

* W niektórych przypadkach zaostrzenia objawów chorób zapalnych jelit wskazane są diety przemysłowe lub też żywienie paraenteralne (pozajelitowe)

Na czym polega dieta ubogoresztkowa?

Dieta oszczędza przewód pokarmowy, głównie jelita i powinna dostarczyć odpowiedniej ilości energii („kalorii”), wartościowego białka oraz tłuszczów i węglowodanów dla zachowania zdrowia.

Produkty niewskazane w diecie ubogoresztkowej:

W diecie tej powinny być  ograniczone produkty, które są znaczącym źródłem włókna pokarmowego jak na przykład:

  • kasze: kasza gryczana, owsiana, pęczak, komosa ryżowa, ryż brązowy, ryż dziki
  • pieczywo z mąki razowej z ziarnami i suszonymi owocami, pieczywo wieloziarniste
  • makarony ciemne (razowe), makarony z nasion roślin strączkowym np. z zielonego groszku
  • większość owoców zwłaszcza pestkowych: jeżyny, maliny lub borówki i warzyw m.in. ogórki, rzodkiewki, kapusta, cebula, por, warzywa spożywanych ze skórką. Na pewien okres mogą być wykluczone wszystkie warzywa i owoce
  • orzechy, nasiona, pestki
  • nasion roślin strączkowych m.in. soczewica, bób, fasola, cieciorka
  • koktajle owocowo – warzywne oraz niektóre soki

Produkty zalecane w diecie ubogoresztkowej:

  • ryby, jajka i chude gatunki mięs np. indyk, kurczak, cielęcina jak i chude części wieprzowiny
  • produkty mleczne i ich zamienniki jak naturalny jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, które dodatkowo dostarczą dobrych dla zdrowia bakterii probiotycznych, opowiadających za odpowiedni skład naszego mikrobiomu. A w sytuacji, kiedy występuje nietolerancja – produkty bez laktozy. Jeśli wykluczasz mleko krowie wybieraj niesłodzone napoje roślinne wzbogacone w wapń.
  • oleje roślinne, niewielkie ilości masła
  • warzywa i owoce w ograniczonej ilości w formie gotowanej, rozdrobnionej lub bez skórki np. marchew, pietruszka, koperek, zielona sałata, pomidor, jabłko
  • woda niegazowana, napary herbaty i ziół

Wskazówki:

  1. Jeśli przygotowujesz się do zabiegu lub do badania kolonoskopii na dzień przed zabiegiem zjedz łatwostrawne śniadanie zgodnie z zasadami diety ubogoresztkowej, a na obiad wybierz zupę, ale w postaci samego klarownego wywaru.
  2. Stosując dietę ubogoresztkową przed lub po zabiegu, pamiętaj, że najważniejsze jest pokrycie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze. Z tego względu stosowanie dodatkowych restrykcji dietetycznych uniemożliwiających dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości białka, tłuszczów i innych elementów diety może negatywnie wpłynąć na stan zdrowia i czas rekonwalescencji.

Jeśli zastanawiasz się jak skomponować posiłki w diecie ubogoresztkowej, zapraszam na konsultację, ofertę znajdziesz klikając tutaj

Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne wątki z tej kategorii

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę