Endometrioza jest schorzeniem, które dotyka około 6–10% kobiet. Charakteryzuje się obecnością komórek endometrium poza jamą macicy. Mimo wielu badań endometrioza należy do chorób, których etiopatogeneza jest nadal mało poznana, w związku z czym przysparza trudności w postępowaniu leczniczym. Jest wiele metod leczenia endometriozy, spośród których należy wymienić zabiegi chirurgiczne, farmakoterapię. Ponadto dieta w endometriozie jest ważna w terapii tego schorzenia jak i fizjoterapia, które poprawiają jakość życia pacjentek.
Dieta dedykowana jest kobietom, które chorują na endometriozę.
Spośród objawów endometriozy można wymienić ból podbrzusza, bolesne miesiączki, niepłodność, odczuwanie bólu w czasie stosunku, w niektórych przypadkach dolegliwości jelitowe, bolesną defekację oraz bóle w dolnej części kręgosłupa.
Podstawą diety powinna być żywność niskoprzetworzona oparta o produkty roślinne (NOPR). Codzienne posiłki powinny bazować na produktach roślinnych, jak warzywa, owoce i pełnoziarnistych produktach zbożowych. To one są ważnym źródłem wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych dla zachowania zdrowia oraz mających działanie przeciwzapalne. Warto w codziennej diecie spożywać również orzechy i oleje roślinne, będące cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), podobnie jak ryby. Taka żywność dostarcza organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3 DHA.
Badania wskazują wyższe ryzyko wystąpienia endometriozy u kobiet, które spożywają czerwone mięso i przetwory mięsne w postaci wędlin. Podobna zależność związana jest ze spożywaniem pokarmów, które zawierają izomery trans kwasów tłuszczowych. Związki te występują w przekąskach typu snacks, słodyczach, pieczywie cukierniczym. Z tego powodu zaleca się zastąpienie ich zdrowszymi alternatywami z produktów naturalnych.
Dieta w endometriozie jest niezwykle ważna, dlatego odpowiednie zbilansowanie i dostosowanie do indywidualnych potrzeb pacjentki dobrze jest skonsultować się z wykwalifikowanych dietetykiem.
Dla kogo? Dieta skierowana jest dla osób chcących schudnąć, zadbać o prawidłową masę ciała. Czym jest nadwaga i otyłość? Nadwaga i otyłość to stan nadmiernej masy ciała wynikający z nieprawidłowej lub nadmierną akumulacji tłuszczu w organizmie, która stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka. Zgodnie z zaleceniami …
Dieta dla osób z nadwagą i otyłościąWięcejDla kogo? Dieta skierowana jest dla osób ze zdiagnozowanymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Czym jest alergia pokarmowa? W przypadku alergii pokarmowej warto zwrócić uwagę na często mylnie postrzegane objawy zbliżone do alergii, jednak nimi nie będące. Alergia pokarmowa to reakcja na spożyty pokarm wywołana w …
Dieta w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowychWięcejDla kogo? Dieta skierowana jest dla osób z zaburzeniami glikemii, cukrzycą (diabetyków) i insulinoopornością. Czym jest cukrzyca? Cukrzyca to zespół chorób metabolicznych, które wynikają z zaburzeń metabolizmu organizmu związanych z występowaniem podwyższonego stężenia glukozy we krwi, czyli hiperglikemii. To choroba przewlekła, która może prowadzić do …
Dieta dla osób z cukrzycą i insulinoopornościąWięcejSport to zdrowie. Osoby aktywne mają inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze niż ci, którzy sportu nie uprawiają. Więcej ruchu wymaga więcej energii i specjalnego doboru składników niezbędnych dla zachowania zdrowia. Dedykowana dla osób, które aktywnie uprawiają sport i chcą dostosować swoją dietę do warunków treningowych.
Dieta dla aktywnychWięcej