Telefon+48 606 293 136
Poradnia dietetyczna Warszawa

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Strona główna » Aktualności » Dlaczego warto jeść kiszonki?
Dlaczego warto jeść kiszonki?

Jako dietetyk uważam, że warto jeść kiszonki nawet codziennie dla zdrowia.  Prócz wielu witamin i składników mineralnych, kiszonki są cennym dla zdrowia człowieka źródłem probiotyków.

Pozytywne efekty jedzenia kiszonek na zdrowie człowieka to m.in.

  1. Wzmocnienie układu odpornościowego: zdrowa flora bakteryjna jelit wspiera działanie układu odpornościowego. Probiotyki pomagają zapobiegać infekcjom, wspierając zdrowie człowieka w walce z niektórymi chorobami.
  2. Wsparcie trawienia: mogą łagodzić problemy trawienne, takie jak zaparcia, wzdęcia. Fermentacja sprawia, że pokarm jest łatwiej przyswajalny, a dodatkowe enzymy wspomagają procesy trawienne.
  3. Zmniejszenie stanów zapalnych: dzięki wpływowi na mikrobiotę jelitową, mogą zmniejszać stany zapalne w organizmie. To jest korzystne dla osób z chorobami zapalnymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów czy endometrioza.
  4. Wpływ na poziom cukru: kiszonki mają niższy indeks glikemiczny niż surowe warzywa i mogą być dodatkiem w diecie pacjentów z cukrzycą.
  5. Poprawiają nastrój i redukują stres: byłoby świetnie… ale tak czy inaczej zdrowie flory bakteryjnej jelit jest związane z produkcją neurotransmiterów, takich jak serotonina, która wpływa na nastrój.

Co to jest kiszonka w diecie?

Kiszonki to produkty, które zostały poddane procesowi fermentacji bakterii mlekowych. Należą do nich:

  • kiszona kapusta
  • ogórki kiszone
  • kiszone buraki
  • kimchi, kiszona kapusta pekińska

Cennym źródłem probiotyków dla zdrowia człowieka, poza kiszonkami są też napoje fermentowane jak:

  • kambucha
  • zsiadłe mleko
  • jogurt
  • maślanka
Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne wątki z tej kategorii

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę