Jako dietetyk uważam, że warto jeść kiszonki nawet codziennie dla zdrowia. Prócz wielu witamin i składników mineralnych, kiszonki są cennym dla zdrowia człowieka źródłem probiotyków.
Pozytywne efekty jedzenia kiszonek na zdrowie człowieka to m.in.
- Wzmocnienie układu odpornościowego: zdrowa flora bakteryjna jelit wspiera działanie układu odpornościowego. Probiotyki pomagają zapobiegać infekcjom, wspierając zdrowie człowieka w walce z niektórymi chorobami.
- Wsparcie trawienia: mogą łagodzić problemy trawienne, takie jak zaparcia, wzdęcia. Fermentacja sprawia, że pokarm jest łatwiej przyswajalny, a dodatkowe enzymy wspomagają procesy trawienne.
- Zmniejszenie stanów zapalnych: dzięki wpływowi na mikrobiotę jelitową, mogą zmniejszać stany zapalne w organizmie. To jest korzystne dla osób z chorobami zapalnymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów czy endometrioza.
- Wpływ na poziom cukru: kiszonki mają niższy indeks glikemiczny niż surowe warzywa i mogą być dodatkiem w diecie pacjentów z cukrzycą.
- Poprawiają nastrój i redukują stres: byłoby świetnie… ale tak czy inaczej zdrowie flory bakteryjnej jelit jest związane z produkcją neurotransmiterów, takich jak serotonina, która wpływa na nastrój.
Co to jest kiszonka w diecie?
Kiszonki to produkty, które zostały poddane procesowi fermentacji bakterii mlekowych. Należą do nich:
- kiszona kapusta
- ogórki kiszone
- kiszone buraki
- kimchi, kiszona kapusta pekińska
Cennym źródłem probiotyków dla zdrowia człowieka, poza kiszonkami są też napoje fermentowane jak:
- kambucha
- zsiadłe mleko
- jogurt
- maślanka