Przegląd piśmiennictwa medycznego na temat wpływu spożycia kawy i kofeiny na endometriozę nie wskazuje silnej zależności między nimi. Nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka rozwoju endometriozy, porównując pacjentki, które spożywają niewielką ilość kofeiny lub nie spożywają jej wcale.
Co więcej analiza z 2021 roku wykazała, że umiarkowane spożycie kofeiny (100–300 mg/dzień) nie jest statystycznie istotne. Jednakże spożycie większych ilości to jest większych niż 300 mg dziennie jest związane z większym ryzykiem endometriozy.
ZAWARTOŚĆ KOFEINY W PRODUKTACH | |
Kawa naturalna, mielona (2 łyżeczki) 160 ml | 86 mg |
Kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki) 160 ml | 117 mg |
Espresso 30 ml | 60 mg |
Herbata czarna liściasta (parzona 5 min) 200 ml | 32 mg |
Herbata zielona liściasta (parzona 5 min) 200 ml | 40 mg |
Yerba mate (3,2g herbaty, parzona 15 min) 100 ml | 11 mg |
Napoje typu cola 330 ml | 41 mg |
Czekolada mleczna 100g | 20 mg |
Czekolada gorzka 100 g | 66 mg |
wg. Jarosz M. „ZAWARTOŚĆ KOFEINY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 776 – 781; Kruszewski B. „WPŁYW PARAMETRÓW PARZENIA NA ZAWARTOŚĆ KOFEINY W NAPARZE YERBA MATE” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3, str. 1001–1005; Pelczyńska M. „WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KAWY” ,Varia Medica 2019, tom 3, nr 4, strony 311–317 Copyright © 2019 Via Medica
Bibliografia: Konstantinos S.: The Relation between Caffeine Consumption and Endometriosis: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis; Nutrients. 2021 Oct; 13(10): 3457.