Nutri-Score to sposób oznaczenia jakości żywności w zależności od zawartości korzystnych i niekorzystnych składników w danym produkcie.
Ma on na celu ułatwienie konsumentom wyboru zdrowej zbilansowanej diety.
Skala to 5 liter od A do E. Litery dodatkowo mają swoje kolory.
Litera A, ciemnozielona, oznacza najlepszą ocenę produktu, natomiast litera E, ciemno czerwona – najgorszą.
Symbol litery jest przyporządkowany określonej ilości punktów, który produkt ma wyliczony na podstawie odpowiedniego algorytmu. Do obliczeń wykorzystane są składniki produktu, które ocenione są jako korzystne dla zdrowia tzn.:
- Owoce, warzywa, orzechy, nasiona roślin strączkowych, oleje: rzepakowy, z orzechów włoskich, oliwa z oliwek [%]
- Białko [g]
- Błonnik pokarmowy [g]
A niekorzystne dla zdrowia to:
- Energia [kJ]
- Cukry [g]
- Tłuszcz nasycony [g]
- Sód [mg]
Czyli dzięki Nutri- Score w końcu wiadomo co jest zdrowe a co nie! Niekoniecznie….
Cel Nutri- score jest bardzo dobry, niestety ma trochę ograniczeń przez co może wprowadzić nas w błąd. Mianowicie, do oceny żywności nie bierze się pod uwagę ważnych elementów, które znacząco wpływają na prozdrowotność produktu albo szkodliwość dla zdrowia np.
- Witaminy
- Sztuczne barwniki
- Sztuczne konserwanty
- Zagęstniki
Tym samym chipsy mogą mogą mieć lepszą ocenę niż łosoś wędzony na zimno, a osoba, która nie ma dużej wiedzy na temat żywienia a chciałaby się zdrowo odżywiać, jak w przysłowiu stryjek, zamieni siekierkę na kijek.