Czy już jesteście po drugim śniadaniu?
A może po obiedzie?
Sezon na świeże warzywa wciąż przed nami, dlatego moja propozycja to warzywa korzeniowe oraz… mrożonka
Proporcje warzyw są dowolne. Marchew, seler, ziemniaki, cebulę umyj, obierz i pokrój w podłużne kawałki. Warzywa wraz z kalafiorem wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp przyprawami. Posmaruj umyte ręce oliwą następnie obtocz w dłoniach warzywa, możesz zrobić to korzystając z pędzelka.
Do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika włóż warzywa i piecz przez około 35 minut.
Danie możesz posypać półtłustym twarogiem, serem kozim lub serem Feta. Polecam również dodatek pestki dyni.
Taki posiłek do bomba karotenoidów, błonnika, a jednak danie o niewielkiej kaloryczności (w zależności od porcji;)