Kiszonki to cenne źródło zarówno probiotków, prebiotyków jak i synbiotyków. Dlaczego polecam je jeść przeczytasz klikając w ten link -> http://www.smakfit.pl/dlaczego-warto-jesc-kiszonki/
A dlaczego polecam to cenne źródło probiotyjów pacjentkom z endometriozą?
Do zalet działania probiotyków na zdrowie kobiet z endometriozą należy wsparcie mikrobiomu jelitowego.
Zaburzenia w mikrobiomie mogą prowadzić do stanów zapalnych i problemów trawiennych. To jest szczególnie istotne u kobiet z endometriozą, gdzie często występują przewlekłe stany zapalne.
Jak to się dzieje?
- redukcja stanów zapalnych: zdrowy mikrobiom może wspierać organizm w walce ze stanami zapalnymi. Badania sugerują, że probiotyki zawarte w kiszonkach mogą obniżać poziom cytokin prozapalnych, co może pomóc złagodzić stany zapalne związane z endometriozą.
- poprawa trawienia i wchłaniania składników odżywczych: jest pomocne przy częstych dolegliwościach w endometriozie, takich jak wzdęcia, zaparcia czy bóle brzucha. Wsparcie trawienia może pomóc organizmowi lepiej przyswajać kluczowe składniki odżywcze, które wspierają zdrowie hormonalne i ogólną kondycję organizmu.
- wpływ na estrobolome – o czym możesz przeczytać w moim wcześniejszy wpisie http://www.smakfit.pl/endometrioza-a-probiotyki-synbiotyki-i-prebiotyki/
Ale zgodnie z obecnym stanem wiedzy, nie ma wskazań do rutynowego stosowania suplementacji probiotykami.